Rabarber

Als er iets is in je moestuin waar je weinig werk aan hebt, dan is dat rabarber. Makkelijk en lekker voor liefhebbers. Ik heb meer rabarberplanten dan nodig voor eigen gebruik. Veel meer zelfs. Toch heb ik gisteren een nieuwe geplant. Op een plekje met veel ruimte eromheen. Dan kan ie groot worden. Meer nog omdat het een bijzondere rabarberplant is. Hij hoeft niet groot te worden. Hij mag vooral heel lang blijven. Als je rabarber af en toe splitst, dan vermeerder je de plant. Gewoon met de spade doormidden steken. Hoewel gewoon. Het ondergrondse deel van een beetje plant vult met gemak een halve kruiwagen. Mijn nieuwe rabarberplant is op die manier al minstens veertig jaar oud. Waarschijnlijk zelfs al wel 80 jaar. Dat is iets waar ik blij en tevreden van word. Nog veel mooier is dat hij oorspronkelijk komt uit de moestuin van de boerderij van mijn Opa.

Ik lees me suf in allerlei boeken en online over hoe je op natuurlijke en biologische wijze groenten verbouwt. Kon ik het m’n Opa maar even vragen. Die deed dat om ervan te kunnen leven. Naast zijn vee en voedergewassen. Hij was ook nog loondorser. Ik verdiep me al meer dan vijftien jaar in het verbouwen van biologische groenten. Snap er intussen wel wat van. Maar er is nog zoveel wat je niet weet dat je niet weet. Gewoon even vragen aan hem. Als ik een bucket list had, zou dat er op staan.

Als ik het niet weet, kan ik naar de rabarberplant gaan. Er even bij stilstaan.

Aardbeien

Van die dingen. Waar je blij van wordt. Een bedje aardbeien dat kleur krijgt. Ongeveer het enige dat me vorig jaar lukte in m’n moestuin. Stuk of twaalf gekregen aardbeienplantjes in de grond zetten. Heb ze dit voorjaar onder het onkruid vandaan gehaald. Een net erover omdat ik ze liever zelf pluk. De vogels moeten maar wat anders zoeken. Ik geef ze elke dag water, anders krijg je piepkleine aardbeitjes met deze droogte. Ik heb mijn kleinzoon beloofd dat hij aardbeien mag plukken. Moeten ze er wel goed bijstaan natuurlijk.

Zelf eet ik ze niet. Vanwege het risico op infectie. Van een aardbei? Ja, net als van bramen, een druif of van bessen. Als je ze zo wilt eten. Schillen kan wel, haha. Heb je weleens een aardbei geschild, of een braam? Je kunt ze niet schoon genoeg wassen. Appels, peren of een perzik schillen gaat prima. Van de bramen kook ik sap. Fruit uit je eigen tuin, daar heeft toch niemand met zijn handen aan gezeten? Er lopen, kruipen en vliegen wel allerlei dieren. Dus beter maar voorzichtig zijn. Als je afweersysteem normaal functioneert hoef je je geen zorgen te maken hoor. Geniet gerust van je aardbeien.

Meestal maak ik een foto bij een blogpost. Deze keer was het andersom.