Empathie

De koe bij de hoorns vatten en boter bij de vis. Gekende uitspraken.
Om het eerste te kunnen moet je op zoek. Vind een koe met hoorns. Dat lukt je alleen op een biologisch bedrijf. Boter bij de vis is eenvoudiger.

Blijft de vraag of je wil dat er boter wordt geproduceerd en of je vis eet. Daarover verschillen de zienswijzen.

Als je grootvader een boerderij had, met koeien, varkens en kippen, dan groei je daar mee op. Je voert de konijnen in hun hok met de blaadjes van paardenbloemen en je kijkt belangstellend toe als ze worden geslacht. Mais voeren aan de loslopende kippen was leuk. Oma gaf me altijd de lever en het hartje als ze een kip of een haantje had gebraden.

Koeien op stal ruiken lekker. In de winter is het warm in de stal, je voelt de koeien. Voederbieten malen, mangels op z’n Achterhoeks, hooi voeren en bij het melken een koeienkoek die naar rogge ruikt.

Als je ouders een viskraam hebben en je precies weet welke haring de lekkerste is, dan is het niet heel gek als je graag vis eet. Als je zelf vis verkocht en je twee zussen de viskraam overnamen, dan is vis niet meer weg te denken uit je leven.

De geur van hooi of van een verse groene haring, heerlijk. Het raakt heel diep aan iets goeds.

Je kan er ook juist helemaal niets mee hebben, van alles tegen hebben. Dat kan rationeel zijn of gevoelsmatig. Of omdat je zussen geen viskraam hebben en je nog nooit en koe van dichtbij hebt gezien. Inzichten en meningen verschillen. Daar is niks mis mee.

Het fenomeen bestaat in veel gedaanten. Groeide je op in een streng christelijk gezin, dan is de kans dat je zelf een refo bent groter dan voor een goddeloos opgevoede.

Wat zijn jouw denkwijzen en voorkeuren en waar liggen jouw goede gevoelens aan ten grondslag? Weet je waarom ze zijn wat ze zijn? Is het gevoel of meer beredeneerd? Ik ben benieuwd.

Wat me bezighoudt is hoe we omgaan met empathie. Niet iedereen wordt gehinderd door empathische gevoelens. Ik ken er die vrolijk over me heen walsen. Dus empathie is altijd goed? Als je belangstelling hebt voor een ander om vervolgens uit te leggen waarom die het mis heeft, of als je dat alleen maar denkt dan is je belangstelling niet empatisch.

Kunnen luisteren met aandacht en inlevingsvermogen zonder belerende opwellingen is iets bijzonders. Het is geen kunstje. Je kan er geen cursus voor volgen. Die cursussen zijn er wel, om je een kunstje te leren. Hoe empathie te veinzen.

Wat is er meelevender dan dat je durft te luisteren zonder de drang om een weerwoord te geven?

Buurman en Buurman

Ze bestaan echt. Van die mannen die samen werken en eigenlijk niet zonder elkaar aan de slag kunnen. Dat werken is betrekkelijk ze praten veel, meer dan de spreekwoordelijke vrouwen. En ze halen er voldoening uit. Een manier van leven. Een manier om weer te leven tegen de stroom in. Een niet te onderschatten stroom, een stiekeme die je de benen onder het lijf wegspoelt om je te verdrinken.

Doen wat je kan in de meest letterlijk betekenis, dat is wat ze beweegt. Niet in de zin van tot het uiterste gaan of je wil of niet. Dat laatste is wat je altijd wordt gevraagd in job-advertenties. Dat is voor hun niet meer weggelegd.

Er zijn dingen die maken dat je niet meer kan doen wat je wil. Je wilt het nog heel lang en merkt dat je het niet meer kan. Dat voelt als falen. Je bent niet goed genoeg. Het verandert later in het gevoel weggezet te zijn, je doet er minder toe. Vrijwel niets van wat je eerder hebt gedaan telt. Je wordt beoordeeld door boekhouders, juridische medewerkers en ‘deskundigen’ die moeten zorgen dat jij zo min mogelijk geld gaat kosten. Het gaat niet om jou.

Sta je dan en je kunt het niet eens achterwege laten terug te verlangen naar hoe het was. Het was goed zoals jij was. Maar het was niet goed zoals het was.
Nu ben je een overbodig object voor de winstmakers en de eerbehalers die altijd zo ingenomen waren met je. Ze beseffen niet dat het hen ook kan overkomen. Ze beschermen uit alle macht zichzelf. Ten koste van jou.

Dit is niet ‘zoals het hoort’.
Onze regeltjes, aanvaarde manieren van doen, normen en waarden kennen een oorsprong en een doel. Dat beseft niet iedereen.
Dat de oorsprong meestal is ‘omdat het zo hoort’, maakt het alleen maar erger. Kritiekloze aanvaarding van dat het zo hoort is een prima basis voor je carrière. Niet verrassend als je het ook zo voelt. Je bent met velen. Maar het is niet vanzelfsprekend.
Het doel is het bereiken van financieel- of politiek succes. Het verkrijgen of behouden van macht, eer of een voor jou veilige situatie. Het streven naar deze dingen en het een ander daarbij de maat nemen is maatschappelijk aanvaard. Omdat het zo hoort.

Als je dat van nature niet kan of wil doen, of je bent er niet meer toe in staat, dan brengt het je in een kwetsbare positie. Je wordt hoe dan ook niet meer voor vol aangezien en jou wordt de maat genomen door de strevers.

Lang verhaal kort, het najagen van financieel voordeel, macht of (politieke/sociale) status gaat ten koste van anderen. In de gewone maatschappij.

Is er dan ook een ongewone maatschappij? Ja die is er. Ik noem het de Buurman en Buurman maatschappij. Je kent ze uit de vrolijke filmpjes, Buurman en Buurman. Ze bestaan echt.

Als mensen ‘die er wat minder toe doen’ elkaar ontmoeten en leren kennen dan is dat vruchtbare grond. Ze kunnen hun eigen afspraken maken over wat hoort. Dat om te beginnen bijvoorbeeld helemaal niks moet of hoort. Dat kunnen zijn wie je bent belangrijk is. Het kan op heel veel manieren. Ik ken er eentje uit eigen ervaring.
Er is geen financieel voordeel, voor niemand. Er worden geen machtsspelletjes gespeeld. Niemand betaalt een prijs om jou hier toe in staat te stellen. In tegendeel, het geeft iedereen wat nodig is. Vooral de ruimte. Kan ik je veel over vertellen. Lees het hieronder, Check de link:

https://www.vrmg.nl/veteranenmoestijn-als-ze-ontspannen-thuiskomen-heb-ik-mijn-doel-bereikt